Over de Mensenbieb

Ons verhaal

De Mensenbieb is een bibliotheek… met mensen. Want bij ons ‘leen’ je levende boeken. De boeken zijn mensen die je normaal niet zo snel zou spreken. Denk aan een transgender, veganist, imam of vluchteling. Iemand die afwijkt van de ‘norm’ en daardoor de kans loopt anders benaderd, buitengesloten of gediscrimineerd te worden.

De Mensenbieb brengt mensen letterlijk met elkaar in gesprek en draagt daardoor bij aan verbinding en meer wederzijds begrip in onze samenleving. De Mensenbieb is een organisatie zonder winstoogmerk, met als doel een samenleving waarin ieder mens tot zijn recht komt. In de Mensenbieb ontmoet je iemand die je anders niet snel persoonlijk zou spreken. Zoals je in een gewone bibliotheek een boek leent, zo ‘leen’ je in de Mensenbieb een ander mens.

Zonder betaling mag je 20 minuten of een halfuur met hem of haar spreken en de verhalen leren kennen die schuilgaan achter een naam, een woord, een gezicht. Mensenbieb-ontmoetingen kunnen je blik verruimen en werelden openen waar je geen weet van hebt. Sinds 2005 organiseren we ‘uitleningen’ op steeds wisselende locaties. Met onze levende boeken kunnen we bijvoorbeeld langskomen op festivals, scholen, (banen)markten, congressen, braderieën, bij personeelsdagen en in parken.

 

Geschiedenis van de Mensenbieb in het kort

Sinds 2005 organiseren we ‘uitleningen’ op wisselende locaties. Met onze levende boeken komen we langs op festivals, (banen-)markten, congressen, braderieën, bij personeelsdagen en in parken. In tien jaar vonden ruim tweehonderd Mensenbieb-evenementen plaats op vele verschillende plaatsen in Nederland. Het eerste idee van een bibliotheek met levende boeken kwam echter uit Denemarken. Daar werd in Roskilde tijdens het bekende popfestival de eerste ‘menneskebibliotek’ gehouden.

Dat was in 2000. Een groep jongeren, geschokt door discriminatie en zinloos geweld, bedacht een middel om onbekende anderen te bereiken. Ze zijn ervan overtuigd dat persoonlijke ontmoeting onderlinge angst kan wegnemen. In Nederland pakte Kim Tsai dit idee op en vond een eigen variant: de Mensenbieb. Die was zeer succesvol, werd in 2006 beloond met de Nationale Innovatieprijs en is door velen overgenomen en toegepast. Bijvoorbeeld in Den Haag en Beverwijk onder de naam Mensenbibliotheek. Hermen Jan Rijks met een groep om hem heen werd hierdoor geïnspireerd en las het boekje ‘Don’t judge a book by it’s cover’ van Ronni Abergel. Hij is een van de Deense bedenkers van de Menneskebiblioteket, tegenwoordig Human Library geheten. In Amsterdam, Haarlem en Utrecht zette Rijks vanaf 2008 Mensenbiebs op.

Inmiddels is er een stichting die het gedachtegoed van de Mensenbieb beheert en promoot. In 2014 is besloten om de verschillende vormen en toepassingen van het Mensenbieb- / Mensenbibliotheek-concept onder één naam samen te brengen: de Mensenbieb. Ook hebben we stijl en aanpak grondig vernieuwd. Zo kunnen we een hoge kwaliteit garanderen.

 

De Mensenbieb bij u op school / festival / bedrijf / evenement

Neem contact op met de Mensenbieb om te informeren naar mogelijkheden en kosten:

Contactformulier
Bezig met versturen
Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Wil je graag weten waar en wanneer er weer een evenement met de Mensenbieb is? Blijf dan op de hoogte door je in te schrijven voor de nieuwsbrief en/of de Mensenbieb te volgen via Facebook of Twitter.

You have Successfully Subscribed!