Column: Karin Straatman
“Maaaaammm!!” Op het strand zie ik een jongetje heel hard aan zijn moeders arm trekken en zijn moeder knielt even later naast hem neer en kijkt met hem mee naar de speelse golfen. Hij kijkt vrolijk terug naar zijn moeder als zij naar hem luistert en hij enthousiast vertelt wat hij ziet. Zij krijgt een grote glimlach van oor tot oor! Dit is een klein voorbeeld van actief luisteren, je inleven in de ander, interesse hebben, echte aandacht voor de ander. Dit kind wordt door zijn moeder gezien en erkent.

Gisteren had ik een gesprek met mijn buurvrouw, zij zit op dit moment niet lekker in haar vel, omdat zij schizofrenie heeft en daardoor heel vaak in gedachten is. Ik probeer mij in te leven in haar en soms lukt dit. Gisteren was ik ook met haar zoon, Rik, in gesprek en ik wilde goed naar hem luisteren en hem echte aandacht schenken.

Tegelijkertijd werd ik door de blik van mijn zus afgeleid. Zij praatte er doorheen en ik voelde irritatie omdat ik daardoor afgeleid werd. Daardoor werd Rik niet gehoord. Dat vond ik vervelend voor hem. De volgende keer ga ik maar even alleen met hem zitten, zodat ik hem alle aandacht kan geven in wat hem beweegt!

In het boek Empathie van Roman Krznaric legt hij uit hoe we in ten goede veranderen door in gesprek te gaan met onze medemensen, of ons in hen te verplaatsen en wat er nodig is om actief te luisteren.

Wil je ook in gesprek met mensen die je normaal niet snel spreekt?

29/30 april 2016 is er het Mensenbieb festival in de Oba te Amsterdam. Je bent van harte welkom!

Kijk op de www.demensenbieb.nl