Bestuurslid en ervaringsdeskundige Don Asser overlijdt plotseling

Vorige week ontvingen we het droevige bericht dat Don Asser plotseling is overleden. Don Asser was sinds de oprichting in 2010 bestuurslid van stichting Mensenbieb Noord-Holland, een van de partners van Mensenbieb Nederland.

Asser was een kleurrijke persoonlijkheid. In de jaren 70 kreeg hij landelijke bekendheid als ontwerper van artistieke kapsels. Opgegroeid in Heemstede opende hij al op zijn 20-ste zijn eerste kapperszaak in Haarlem. Snel werden dat er meer, wat hem rijkdom en roem gaf. Spoedig kreeg Asser echter ook psychische klachten, waar hij erg onder leed. Daarvoor zag Don verschillende klinieken van binnen, met wisselend resultaat. Om medische redenen moest hij in latere jaren zijn kappersschaar neerleggen. In 2013 wijdde de Nieuwe Valerius een expositie aan zijn werk. Zijn werk als ‘art director hair’ valt nog te bewonderen op de site Done by Don.

Op latere leeftijd opende zich voor Don Asser een geheel nieuwe carrière: ervaringsdeskundige psychiatrie. Hij kwam in de WMO-raad van de gemeente Haarlemmerliede, gaf presentaties voor wie het maar wilde horen en speelde mee in de film People in White, die handelde over de relatie tussen psychiaters en hun patiënten. Hij was nog steeds een bekende Haarlemmer en genoot van alle contacten. In die tijd werd Don ook Levend Boek in de Mensenbieb. Op het Kwartiermakersfestival 2009 en het Madness and Art Festival in 2010 in Haarlem was hij een zeer gewaardeerd gesprekspartner. Hij viel op door zijn humor, zijn veelzijdigheid en zijn hartelijkheid. De ‘Lezers’ hingen aan zijn lippen als hij vertelde over zijn boeiende leven. Toen hij bij oprichting van stichting Mensenbieb Noord-Holland zich meldde als bestuurslid ‘namens de Levende Boeken’, waren we hem zeer dankbaar. Zijn taak vervulde hij sindsdien met passie en scherpte. Hij deed alles voor de waardigheid van mensen met psychische klachten. Zijn plotselinge overlijden na een fietsongeluk heeft ons met verbijstering geslagen.

Don Asser laat een geliefde, kinderen, kleinkinderen en vele vrienden en bewonderaars na. Don is 69 jaar geworden en werd vorige week begraven op de Joodse Begraafplaats Halfweg. Wij gedenken Don Asser met grote dankbaarheid.

Zie ook het in memoriam in het Haarlems Dagblad.