Bestuurslid en ervaringsdeskundige Don Asser overlijdt plotseling

Vorige week ontvingen we het droevige bericht dat Don Asser plotseling is overleden. Don Asser was sinds de oprichting in 2010 bestuurslid van stichting Mensenbieb Noord-Holland, een van de partners van Mensenbieb Nederland.

Asser was een kleurrijke persoonlijkheid. In de jaren 70 kreeg hij landelijke bekendheid als ontwerper van artistieke kapsels. Opgegroeid in Heemstede opent hij al op zijn 20-ste zijn eerste kapperszaak in Haarlem. Snel worden dat er meer, wat hem rijkdom en roem geeft. Maar spoedig krijgt Don ook psychische klachten, waar hij sterk onder lijdt. Daarvoor ziet hij verschillende klinieken van binnen, met wisselend resultaat. Vanwege zijn gezondheid moet hij in latere jaren zijn kappersschaar neerleggen. In 2013 wijdt de Nieuwe Valerius een expositie aan zijn werk. Zijn werk als ‘art director hair’ valt nog te bewonderen op de site Done by Don.

Op latere leeftijd opent zich voor Don Asser een geheel nieuwe carrière: ervaringsdeskundige psychiatrie. Hij komt in de WMO-raad van de gemeente Haarlemmerliede, geeft presentaties voor wie het maar wil horen en speelt mee in de film People in White, die handelt over de relatie tussen psychiaters en hun patiënten. Als bekende Haarlemmer genoot hij van alle contacten. In die tijd wordt Don ook levend boek in de Mensenbieb. Op het Kwartiermakersfestival 2009 en het Madness and Art Festival in 2010 in Haarlem is hij een geliefd en gewaardeerd gesprekspartner. Hij valt op door zijn humor en hartelijkheid. De ‘lezers’ hangen aan zijn lippen als hij vertelt over zijn boeiende leven. Als hij zich bij oprichting van stichting Mensenbieb Noord-Holland meldt als bestuurslid ‘namens de levende boeken’ zijn we hem dankbaar. Zijn taak vervult hij met passie en scherpte. Alles doet hij voor de waardigheid van mensen met psychische klachten. Zijn plotselinge overlijden na een fietsongeluk heeft ons met verbijstering geslagen.

Don Asser laat een geliefde, kinderen, kleinkinderen en vele vrienden en bewonderaars na. Don is 69 jaar geworden en werd vorige week begraven op de Joodse Begraafplaats Halfweg. Wij gedenken Don Asser met grote dankbaarheid.

Zie ook het in memoriam in het Haarlems Dagblad.