Interview met Peter van Maaren

Peter van Maaren (1957) is schrijver van het boek Mijn meester is een homo (Engelse vert. My Teacher Is Gay, 2011). Hierin doet Van Maaren openhartig verslag van zijn ervaringen als homoseksuele leraar op een ROC. Juist omdat hij open en eerlijk over zijn geaardheid was, hadden de leerlingen er geen probleem mee, in tegenstelling tot de schoolleiding.

Tegenwoordig geeft Van Maaren workshops op scholen over culturele, religieuze en seksuele diversiteit. Ook zet hij zich in om spanningen in zijn buurt weg te nemen wegens vooroordelen en onbekendheid met seksuele diversiteit. In april 2016 had Monique Swart een gesprek met Peter. Het viel haar op hoe veel mensen in zijn buurt Peter kennen en hij door zoveel voorbijgangers wordt gegroet.

“Van hetero’s krijg ik vaak te horen: ‘Moet je het daar nu over hebben, over je homoseksualiteit?’ Maar hetero’s gaan voortdurend uit van heteroseksualiteit zonder het als zodanig te benoemen, legt Peter uit. ‘Een vriendin vroeg aan haar zoontje of hij een vriendinnetje heeft. ‘Waarom maak je er geen keuzevraag van?’ vroeg ik haar. Of er wordt tegen mij gezegd dat ik mezelf zo profileer. Maar dat gebeurt meestal door anderen. Op straat in de buurt wordt gezegd ‘dat is Peter de buurman, hij is homo’, aan een nieuwe collega word ik voorgesteld als ‘Peter, en hij is homo’, alsof het iets bijzonders is. Er zal niet zo snel gezegd worden over een heteroseksuele man: ‘Dit is Frank en hij is hetero’, of worden gevraagd: ‘Ben je nog steeds hetero?’”

“Ik heb de indruk dat veel hetero’s vinden dat homoseksualiteit meer over seksualiteit gaat dan heteroseksualiteit. Als je om je heen kijkt, zie je het tegenovergestelde. In de media, op tv, in reclame, in de bladen overal zijn de heteroseksuele relaties geseksualiseerd. De hetero-samenleving wil het niet weten van de homo’s, omdat het nog steeds als tegennatuurlijk gedrag wordt gezien. Dat merk ik ook onder collega’s. Als ik aan collega’s vertel dat ik een leuk weekend heb gehad, krijg ik als antwoord: ‘Dat hoeven we allemaal niet te weten hoor’. Alsof mijn collega’s ervan uitgaan dat ik naar homokroegen en darkrooms ga. Homoseksualiteit gaat net als heteroseksualiteit ook over liefdesrelaties en houden van.”

Peter treedt regelmatig als levend boek op in de Mensenbieb.

Het volledige interview staat in het boek ‘Ontmoetingen‘, waarin tien interviews met heel verschillende ‘boeken’uit de Mensenbieb. ‘Ontmoetingen’ is te bestellen bij de Mensenbieb.