Rineke Mesman

Regenboogambassadeur

Ze draagt de kleurrijke benaming ‘regenboogambassadeur’, is initiatiefnemer van een nieuwe serie uitleningen van de Mensenbieb, Jolanda van Ommeren sprak met haar.

Rineke Mesman: “Op een verjaardag hoorde ik over de Mensenbieb en kwam op het idee om een gezamenlijke uitlening te organiseren. Ik werk als vrijwilliger bij Bureau Discriminatiezaken Kennemerland, ook wel het BDK, in Haarlem. Dat heeft als taak het voorkomen en bestrijden van discriminatie. Het BDK streeft ernaar om meer begrip te kweken tussen verschillende groepen in de samenleving. Zeer vergelijkbaar met het doel van de Mensenbieb dus.”  De eerste Mensenbieb die Rineke organiseert, is op zaterdag 11 november in winkelcentrum Haarlem Schalkwijk.

Praten met een levend boek
“Het praten met een ‘levend boek’ vind ik een mooie, laagdrempelige manier om in contact te komen met mensen die je normaal gesproken niet zo snel zou ontmoeten. Als we kennis nemen van elkaars levenswijze en levensbeschouwing, kunnen we daarmee beeldvorming beïnvloeden en vooroordelen wegnemen.”

Geen ziekte
Als lesbienne is Rineke zelf ook ‘te leen’ als boek. “In Nederland zijn 1,2 miljoen lhbt-ers (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders, red.) Wist je dat er desondanks nog steeds mensen zijn die denken dat homoseksualiteit een ziekte is? Ik vind het belangrijk om te laten zien dat wij ook hele gewone mensen zijn, net zoals bijvoorbeeld je buurvrouw.”

Eigen verhaal
Welke ‘levende boeken’ kun je op 11 november nog meer spreken in Haarlem? Rineke: “Omdat de Mensenbieb is ingebed in een groter project ‘Verbinding door religie en levensbeschouwing’ zal er een rijke schakering aan boeken met een religieuze of levensbeschouwelijke achtergrond zijn. Er komt iemand die het soefi-geloof aanhangt, een Syrisch-orthodoxe christen, een moslima, en ik ben nog in gesprek met iemand met een joodse achtergrond. Ook komt er iemand van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Verder kun je spreken met een lesbisch levend boek, een transgender, een a-seksueel, vluchtelingen en mensen met lichamelijke beperkingen. Kortom, een bonte verzameling aan levende boeken en bijzondere verhalen.

Hoe werkt het?
“We zitten in een winkelruimte, midden in winkelcentrum Schalkwijk. Je kunt je melden bij de balie en aangeven welk ‘levend boek’ je graag zou willen lenen. Op een whiteboard staan trefwoorden waaruit je kunt kiezen. Een bibliothecaris brengt je naar het betreffende ‘boek’, met wie je ongeveer 20 minuten kunt praten. De belangrijkste spelregel is dat lezers het boek met respect behandelen. De ‘boeken’ bepalen zelf welke vragen ze beantwoorden. Het lenen is helemaal gratis, iedereen is van harte welkom!”

Datum: 11 november van 12.00 tot 14.00 uur
Plaats: Winkelcentrum Schalkwijk, Floridaplein13 Haarlem (nabij de Hema)

Op 22 november is er een tweede uitlening van 15.00 tot 17.00 uur
Plaats: Bibliotheek Schalkwijk aan het Fie Carelsenplein 2 Haarlem