Bijna vijftig gesprekken werden er gevoerd bij de Mensenbieb in Winkelcentrum Haarlem Schalkwijk, afgelopen zaterdag 11 november. Het liep af en aan bij de aanwezige ‘levende boeken’. Enkele onderwerpen van de middag: eenzaamheid, gevlucht zijn, depressie, soefi of mormoon zijn en seksuele diversiteit.

Sommige mensen kwamen uit interesse en anderen zochten een klankbord of tips voor een vriend of familielid. Men ging de diepte in met verrijkende hart-tot-hartgesprekken, ervoer (h)erkenning of ontving een handreiking voor hulp. De reacties waren mooi: “Je gaat een intiem gesprek aan en in korte tijd leer je iemand echt kennen.” Een bezoeker over depressie: “Wat mij opviel was de veerkracht van Henk en ik was blij met de tip die hij gaf. Elke dag, een half jaar lang, opschrijven wat je die dag gegeven is. Dat helpt je om positief in het leven te staan.” Bij iemand anders werd na kennismaking met Jaap-Willem over het onderwerp soefisme direct een eerste vooroordeel uit de weg geruimd. “Ik had niet gedacht dat je er zo Hollands uit zou zien. Eigenlijk had ik een getint uiterlijk verwacht.”

Levend boek Raz vertelde over de vooroordelen die er zijn over zijn geboorteland Afghanistan dat hij ontvluchtte: “De berichten uit de media geven een misvormd beeld. Zo denken mensen vaak dat ik uit een kapotgeschoten land vol terroristen kom. De werkelijkheid is dat ik uit een heel mooi land kom met veel bergen en vriendelijke mensen. Het bijzondere is dat de mensen er voor een groot deel zelfvoorzienend zijn; ze verbouwen hun eigen eten en maken olie en dergelijke. Het geweld ontstond meer en meer doordat diverse landen wapens gingen aanvoeren.” Een verraste reactie: “Dit heb ik nooit geweten en nooit zo gezien. Het heeft me geholpen meer begrip te hebben.”

Op woensdag 22 november a.s. is er weer een uitlening van de Mensenbieb; dit keer in de bibliotheek van Haarlem Schalkwijk, met een nieuwe variatie van levende boeken.