Succesvolle Mensenbieb in Appingedam

Zaterdagmorgen 11 uur, 26 mei: in Appingedam gaat de Mensenbieb open, lezers stromen binnen. Gekomen vanwege bestseller-onderwerpen als Transgender zijn of Blind zijn, Dakloosheid of Homoseksualiteit & onderwijs.

Of kiezen onderwerpen die nieuw zijn in het assortiment: Adoptie, Lesbisch ouderschap, Molukse achtergrond of Pest-verleden.

Bijzondere belangstelling is er voor lokale levende boeken: een kunstenares, een joods echtpaar en een gedupeerde van de gas-aardbevingen.

De lezers waarderen het rijke aanbod.

Sommigen kiezen voor één gesprek,

anderen een tweede gesprek of ‘verlenging’.

Plots is iedereen in gesprek.

Wie moet wachten besteedt haar tijd goed.

Een enkele bibliothecaris heeft een dubbelrol.

Live interview met Lenie ’t Hart van radio Havenstad FM.

Wie weggaat, schrijft in het gastenboek.

“Inspiratie komt soms uit verrassende invalshoeken…”

“Gaandeweg leek het minder erg om blind te zijn”

“In 20 minuten tijd heb ik een voor mij onbekende kunstenares Anne leren kennen.”

Kijken met andermans ogen? Leen een levend boek!

Deze Mensenbieb was een groot succes. Het is de tweede étappe van de landelijke tournee met de titel “Kijken met andermans ogen? Leen een levend boek!
Biblionet, met wie de Mensenbieb in Appingedam samenwerkte: “Wij kijken terug op een vruchtbare samenwerking met de organisatie van de Mensenbieb en de Leescoalitie. Er was veel overleg met elkaar om de dag tot in de puntjes gezamenlijk voor te bereiden.” schrijft Peter Doorn van Biblionet. “De kracht van de Mensenbieb om lokale ‘boeken’ uit het netwerk van Biblionet Groningen (lees: ook de omgeving van Appingedam) in te zetten, maakt dat lokale issues goed uit de verf kwamen. En dat de juiste onderwerpen er waren om over in gesprek te gaan. De bezoekers hebben kunnen lezen met andermans ogen.”
Waardering was er ook dat de Appingedamse bibliotheek een boekentafel had ingericht, over onderwerpen die bij de levende boeken horen.

Bezoekers van festival Terug naar het begin schrijven:
– “Zeer inspirerend! Ik had eerder moeten komen zodat ik nog meer gesprekken had kunnen voeren. Goed initiatief! Volhouden en ermee doorgaan!”
– “Dank dat je naar Appingedam wilde komen!”
– “Dit moet een vast onderdeel worden van het festival Terug naar het Begin!”

Bibliothecarissen van de Mensenbieb: “Zelden waren de levende boeken zo snel bezet als bij deze editie in Appingedam,” zegt Frank, die een dubbelrol vervulde. “Met bijna vijfenveertig, soms lange, gesprekken een prachtig resultaat!”

Levende boeken zijn na afloop nog niet uitgesproken.

Dan heb je een boek voor jou alleen.