Na de stilte van de zomer barst de Mensenbieb weer van leven. Amstelveen is de vijfde plaats die we aandoen in de tournee “Kijken met andermans ogen”. Een project met twaalf uitleningen over heel Nederland die we dit en volgend jaar organiseren in samenwerking met de Leescoalitie.
De opkomst is uitstekend, al onze medewerkers zijn bijna de hele twee uur in gesprek. Argeloze bezoekers van de open dag van de bibliotheek Amstelveen reageren verrast wanneer ze horen dat ze ‘een mens kunnen lenen’. “Wat een top idee!”, “Dit moeten we vaker doen”, “Het smaakt absoluut naar meer”, “Veel vaker zouden we met elkaar in gesprek moeten gaan” zijn een paar van de reacties.
Een lezer vertelt hoe bijzonder ze het vindt dat ze kan spreken met iemand die een heel ander leven leidt dan zijzelf en de mensen om haar heen. Anderen vinden het leerzame gesprekken.
“Ik leer dat Remco het vervelend vindt om behandeld te worden ‘als autist’. Je kunt niet generaliseren en beter vragen wat het voor hemzelf betekent.”
In elke plaats waar de Mensenbieb komt, is de situatie anders. Dit brengt met zich mee dat we ook steeds weer ‘nieuwe’ levende boeken zullen inzetten, vaak afkomstig uit de plaats zelf. In Amstelveen waren de nieuwe onderwerpen: expat-leven en gokverslaving. “Opvallend in Amstelveen vind ik de interesse in het onderwerp geloven,” zegt bibliothecaris Harald Ebes. “Misschien is het een taboe, in ieder geval kijken mensen er van op. Bestaat dat nog, geloven? We zijn toch moderne mensen?”
Ook papieren boeken kregen veel aandacht. De bibliotheek had over elk ‘levend boek’ onderwerp een passend papieren boek uitgestald.
Bezoekers waren erg enthousiast over het dertien ‘levende boeken’ tellende aanbod: “Fijn dat de ‘boeken’ zich zo opstelden en hun persoonlijke verhaal met mij wilden delen.”
Na het gesprek met een van de levende boeken merkt een bezoeker op: “Eerst was zij een vreemde, daarna niet meer.”