Goli Abdurahman in gesprek als levend boek in de bibliotheek van Amstelveen, september 2018

Gisteren werd ons levende boek Goli Abdurahman geridderd in de Orde van Oranje Nassau. De Mensenbieb is zeer trots dat haar medewerker deze grote eer ontvangt.

We belden Goli Abdurahman om haar te feliciteren met de onderscheiding, die we zeer verdiend vinden. Levendig vertelt Goli: “Plotseling gaat de telefoon. Ik denk ‘Wie is het?’ en hoor: ‘Met de burgemeester van Amsterdam.’ Ik ben helemaal stil en vraag: ‘Belt u voor iemand anders?’ ‘Nee, bent u Goli Abdurahman?’ Ik zeg: ‘Ja, Burgemeester, dat ben ik.’ ‘Namens de Koning laat ik u weten dat hij u benoemt tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.’ Ik kan het niet geloven! Ik ben helemaal overdonderd!”

Goli Abdurahman krijgt de koninklijke onderscheiding voor haar jarenlange inzet om borstkanker bespreekbaar te maken, vooral onder anderstalige en laaggeletterde vrouwen.

Goli Abdurahman is een opmerkelijke vrouw. Geboren in Iraaks Koerdistan, groeit ze door de oorlog op in Iran, waar ze opgeleid wordt en werkt als röntgenlaborant. Als ze in de jaren negentig naar Nederland vlucht, volgt ze de HBO-opleiding verpleegkunde en werkt o.a. op de afdeling oncologie van het Amsterdamse VUMC. Daar wordt bij haarzelf borstkanker geconstateerd. Over haar veelbewogen leven en haar strijd tegen deze ziekte schreef ze in 2011 het boek 21 Stralen. Ze werkt nu aan een vervolg.

Goli is al jaren levend boek in de Mensenbieb. Daarnaast is ze voorlichter bij stichting Mama Rosa en bij Borstkankervereniging Nederland. Ze geeft voorlichtingsbijeenkomsten en lezingen en houdt een wekelijks verpleegkundig spreekuur. In een interview in het Parool zegt ze: ‘Borstkanker is geen straf van Allah’.

Het boek 21 Stralen is online te koop en via de website van haar stichting Pena Center, die o.a. in Koerdistan voorlichting en hulp biedt aan vrouwen met borstkanker.

Vanwege corona is de datum van de uitreikingsceremonie uitgesteld.