Mensenbieb op Helicon MBO Tilburg

Op 18 mei was de Mensenbieb aanwezig op Helicon MBO Tilburg. Stad en mens is het onderwerp van de opleiding. De 46 studenten van het eerste leerjaar en enkele medewerkers gaan in gesprek met vijftien van onze levende boeken. We hadden een lijst met onderwerpen samengesteld waaruit de studenten tevoren een keuze maakten. Van beperking tot status, van huidskleur tot seksuele geaardheid, van eenzaamheid tot psychische aandoening. Sommige onderwerpen lichter, andere zwaarder. Wat opviel was dat veel studenten de pittiger onderwerpen uitgekozen hadden, zoals depressie, suïcide en verslaving.

Studenten in gesprek met Eric Rugebregt over zijn ervaring met armoede

Als de achttien medewerkers van de Mensenbieb ’s morgens binnendruppelen, is het nog stil in het gebouw. Door de pandemie werken veel studenten thuis of op locatie. Deze eerstejaars studenten komen hier speciaal voor naar school. De levende boeken en mensen-bibliothecarissen maken in de hal een gezamenlijke start, terwijl de studenten zich verzamelen op de monumentale trappen halverwege het gebouw. De procedure wordt uitgelegd, ze mogen hun ‘boek’ alles vragen, hij of zij zou ook een vraag kunnen stellen, maar antwoord geven is niet verplicht, respect is het uitgangspunt. De groepjes gaan uiteen en bedenken vragen. Er daalt rust in het gebouw als ieder z’n gesprekspartner gevonden heeft. Zestig mensen zijn diep in gesprek. Alsof er buiten dat niets meer bestaat.

“Ik heb nu een ruimere kijk in het doen en laten van iemand met autisme” (Ed Somers, medewerker van de school)

Na de lunch volgt een tweede gesprek. Opnieuw is de concentratie hoog. De tijd van 30 minuten blijkt nauwelijks genoeg. Dit is ook wat in de nabespreking steeds terugkomt: het had veel langer mogen duren.

“Indrukwekkend, terwijl ik dat niet had verwacht,” – “Leerzaam en confronterend,” – “Een ervaring die ik niet snel zal vergeten,” – “Emotioneel maar toch mooi. Je begrijpt anderen beter,” – “Ik herken veel in deze verhalen,” – “Ik weet nu dat ik veel kan groeien in dingen.” zijn na afloop enkele reacties.

“Je komt even uit je eigen bubbel.” – “Leuke maar heftige ervaringen, de verhalen die verteld worden zijn niet niks natuurlijk.” – “Mijn perspectief over mensen is verbreed. Ik kan nu dieper denken over anderen.” – “De onderwerpen mogen vaker worden aangehaald in de maatschappij. Dat men niet meteen anders is of een gebruiksaanwijzing heeft maar dat dat onderwerp een mens juist zichzelf maakt.”

Gesprekken waren eyeopeners: “Op het eerste oog weet je nooit wat er in iemands leven speelt.” – “Ik kijk nu niet meer van buitenaf.” – “Transgender zijn is bij mij het meest blijven hangen doordat er nog niet veel en openlijk over kan worden gepraat.” – “Ik had niet gedacht dat homoseksualiteit nog zo’n taboe is.” – “Mijn perspectief over mensen is verbreed. Ik kan nu dieper denken over anderen.” – “Iedereen is leuk op zijn of haar eigen manier.” – “Ik kijk nu veel meer op een andere manier naar mensen. Op een positieve manier.”

De studenten zijn onder de indruk van de moed en de openheid van hun gesprekspartners: “Hele mooie sterke personen hoe ze overkwamen. Wel kwam het dichtbij.” – “Knap hoe iemand zo goed kon praten over zijn of haar verhaal want ik kan het zelf niet goed.” – “Fijn dat iedereen zo open is.”

In het gastenboek lezen we:

Ik ben dankbaar dat al deze mensen
langs kwamen om hun ervaringen met ons
te delen. Er waren best wel wat
momenten die me overdonderd lieten
voelen. Ik heb zelf ook wel wat
dingetjes mee gemaakt. …..
…..
De sfeer die er hing was heel fijn.
Iedereen had respect voor elkaar,
waardoor iedereen (die dat wilde)
zijn zegje heeft kunnen doen.
Dank jullie wel

Dankjewel
voor de open
verhalen!

Ik voel me, door
deze gesprekken, opgelucht en
geaccepteerd.
Bedankt ♥

de ontlading na afloop

Ook onze levende boeken vonden het heerlijk om na een jaar te moeten zoomen weer eens ‘live’ gesprekken te kunnen voeren. Lees hier hoe Lonneke haar eerste keer als levend boek bij de Mensenbieb ervaren heeft.

Naschrift: enkele weken later blijken de studenten nog lang niet uitgepraat over hun ervaringen!

De school liet ons weten dat ze zeer blij is met de komst van de Mensenbieb naar Tilburg. Indien mogelijk gaan ze ook volgende jaar Mensenbieb-gesprekken aan hun studenten aanbieden. Dat zal dan onder een nieuwe naam zijn, want Helicon gaat op 1 augustus 2021 samen met Wellant en Citaverde en wordt Yuverta. We verheugen ons er nu al op!