Nu veel bibliotheken geleidelijk opengaan, opent ook Mensenbieb Amersfoort weer haar deuren. Dit najaar is er in het Eemhuis, de centrale bibliotheek van Amersfoort, een kleine serie met Mensenbiebs. Op dinsdagavond 20 juli is de eerste. Er doet weer een boeiende groep levende boeken mee. Onderwerpen als zenmeditatie, autisme, lesbisch ouderschap, monnik zijn, ptss, religie, homoseksualiteit en veel meer. Kijk hier voor de volledige onderwerpenlijst.

Hetty Schellekens, ‘bibliothecaris’ bij de Mensenbieb over het weer opengaan: “Ik vind dit een ideale mogelijkheid om mensen te ontmoeten in wie je geïnteresseerd bent en die je normaal gesproken niet in je eigen omgeving tegenkomt. In een veilige setting kun je vragen naar onbekende wegen en je inzicht vergroten. Het is voor de bezoeker èn voor het ‘levende boek’ heel boeiend.”

Bibliothecaris Karin Horst beaamt dit: “Onze ‘levende boeken’ vinden het super dat er weer eens een Mensenbieb is. Ze willen graag hun leners van dienst zijn, maar kijken er ook naar uit om elkaar weer eens te zien. Dat is het leuke van de Mensenbieb, er ontstaat veel uitwisseling tussen mensen. Je hoort nooit iemand klagen.”

“Ook onze lezers hebben het gemist. Mensen reageren vaak zo verrast, ze vinden het zo leuk dat we dit doen. Ze zeggen: bij de levende boeken mag je ook zelf vragen stellen en je krijgt antwoord! Het is altijd een antwoord uit eigen ervaring. Dat vinden mensen bijzonder. Omdat het om ‘gewone’ mensen gaat, geen bekende schrijver of zo, is de drempel ook lager. En je kunt hem of haar ook nog reserveren. Wat wil je nog meer?”

Zenmeditatie

“Alle onderwerpen worden wel een paar keer ‘geleend’. Maar naar sommige onderwerpen is echt vraag, merk ik. Verlies van een eigen kind, toch een heel heftig onderwerp vind ik, daar willen mensen graag over spreken. En bijna-dood-ervaring is ook heel populair. Die onderwerpen doen weer mee op 17 augustus.

Op 20 juli verwacht ik veel van zenmeditatie, die is nieuw, evenals monnik zijn.”

“Zelf boeien me de onderwerpen die ver van me af staan. Van een depressie kan ik me gewoon geen voorstelling maken. Het lijkt me zó moeilijk om daarmee te leven. Ook als familie en vrienden. Dat onderwerp verbreedt echt mijn blik.”

Opvallend een Mensenbieb midden in de zomer! Denk je niet dat mensen dan met vakantie zijn? “Ja, dat is zo. Maar voor degenen die niet op vakantie gaan of al geweest zijn, is dit wèl heel fijn. Ach, wie op 20 juli op vakantie is, heeft nog kansen in augustus, september en oktober, want dan organiseren we er ook een.”