30 september 9 uur, het is druk in het Huis van de Gemeente in Panningen. Deze zaterdag organiseert de bibliotheek een bijzonder evenement, een Mensenbieb. Uit heel Noord-Limburg en omgeving zijn mensen met opvallende verhalen gevraagd om als levend boek mee te doen. Dertien van hen geven gehoor: een beroepsmilitair, iemand met een hulphond, een ex-dakloze, een Sinti persoon, een ex-gedetineerde en veel meer. Bezoekers kunnen gedurende 20 minuten met hen in gesprek gaan. Ze mogen hen alles vragen. Jacqueline de Wert van de Bibliotheek Maas en Peel heeft de leiding over de organisatie. “We doen dit nu voor de tweede keer en opnieuw is er heel goed gereageerd. Er is veel belangstelling. Van de zestig of zeventig beschikbare gesprekken zijn er nu ruim vijftig gereserveerd.”

In de hal kun je het evenement niet missen. “Leen een levend boek” staat er op het grote spandoek. Lopend naar de zaal zie je overal kleurrijke posters. Al gauw zijn alle tafeltjes bezet en is iedereen druk in gesprek. Soms ook met meer mensen tegelijk. Je merkt dat er aandachtig geluisterd wordt. Als het tijd is, is het moeilijk om de gesprekken af te breken. Veel bezoekers willen nog een gesprek. Soms moeten ze even wachten. Een medewerker in een blauwe polo brengt koffie rond. Een bezoekster vertelt dat ze dit een geweldig idee vindt. “Zo gaaf om te praten met deze mensen. Ik heb drie heel bijzondere verhalen gehoord, verhalen die me erg geraakt hebben.”

Een ander: “Je krijgt zo een klein inkijkje in het leven van iemand anders, gesprekken die je normaal nooit zou hebben. Met elk gesprek verbreed ik mijn horizon en kennis over mensen. Geweldig!”

Na afloop spreken we Jacqueline de Wert: “Ik ben blij dat we dit weer organiseerden. Het was echt fantastisch! Wat een leuke dag! De personen die ik heb gesproken waren oprecht ge├»nteresseerd en dat leverde hele leuke en bijzondere gesprekken op. En ook degene aan de andere kant van de tafel heeft zijn verhaal. Dat was mooi, om zo met elkaar te spreken.”

Een vertrekkende bezoekster: “De verhalen zitten nog steeds in mijn hoofd. Ik ben een volgende keer zeker weer van de partij.”

Hier vind je meer foto’s van Panningen 2023