Interview met Bella Pechtold

organisator Pim van Luijtelaar in gesprek met Bella Pechtold, die levend boek is. Foto: Ruud Snijders

Of ze levend boek wilde zijn tijdens de Mensenbieb? “Ik hoefde daar niet heel lang over na te denken,” vertelt Bella Pechtold in vloeiend Nederlands. “Ja, natuurlijk, leuk! Ikzelf vind mijn leven redelijk gewoon. Is het wel bijzonder genoeg voor de Mensenbieb? Maar ik wil wel heel graag contact met mensen. Ik heb op dit moment geen baan en ik ben veel thuis met onze dochter van vier. Eind dit voorjaar wordt ons tweede kind geboren. Ik ben de sociale en extraverte kant van mezelf een beetje kwijt.”

Studie
Of haar leven gewoon is daar zullen de meningen over verschillen. “Mijn moeder is Bulgaars, mijn vader komt uit Dagestan, een Russische republiek. Mijn ouders leerden elkaar kennen in Sint Petersburg, toen nog Leningrad,” vertelt Bella. “Ze studeerden allebei Arabisch en werden ook allebei docent. Ikzelf studeerde sociale psychologie in Rusland. Daarna vertrok ik naar Bulgarije waar ik verder studeerde aan het Franstalige Instituut voor Bestuur en Management. Ik ging terug naar Rusland maar niet voor lang, want ik wilde naar Europa. Voor mijn studie woonde ik ook in Amerika en in België. En in Tilburg en Den Haag.”

Nederlanders
In haar eerdere woonplaatsen ontmoette ze al Nederlanders. “Ik vond ze meestal open en gezellig,” vertelt Bella, “maar in Tilburg zag ik ook een andere kant. Het verbaasde me hoe mensen met elkaar omgaan. Studenten noemen docenten bij hun voornaam en praten door colleges heen. Dat kan in Rusland of in België echt niet! Wat me ook opviel: je krijgt nooit een tien. Maar waarom niet, als iets heel goed is? Dat Nederlanders stipt op tijd zijn, daar moest ik ook aan wennen. Al met al was het best een cultuurshock.” Uiteindelijk brengt de liefde Bella naar Melick. “Mijn man is een echte Limburger,” lacht ze. “Hij spreekt dialect. Dat ga ik niet leren, ik concentreer me op Nederlands.”

Vriendschap
“Ik had een drukke baan maar ben er nu voor mijn dochter. We gaan elke week samen naar een Russische school. Daar is behalve aandacht voor de taal ook ruimte voor de cultuur, in de vorm van dans en tekenen. Ikzelf begeleid kinderen bij het ontwikkelen van emotionele intelligentie. Ik doe ook vrijwilligerswerk bij de basisschool in Melick. Ik help de luizenmoeders en ik werk samen met andere vrijwilligers en kinderen in de tuin. Wat ik mis, zijn echte vriendschappen zoals die op jonge leeftijd ontstaan. Die heb ik wel in Rusland maar niet hier. Het lijkt alsof mensen hier individualistischer zijn. Of zien ze me nog als ‘de buitenlander’? Ik doe mijn best, ik ben open van aard. Misschien heeft het nog meer tijd nodig.”

Mensenbieb 23 maart 2024
Bella Pechtold is een van de tien boeiende mensen die op zaterdag 23 maart meedoen als levende boek in het Dörshoes in Montfort (bij Roermond, midden Limburg). Wil je Bella of een van de andere levende boeken spreken? Reserveer dan HIER een gesprek. Deze Mensenbieb is onderdeel van het Geluksweekend van de gemeente Roerdalen. Meer weten over het Geluksweekend? Kijk dan HIER.

Pim van Luijtelaar

Maaike Frencken van Bibliorura in Roermond en Pim van Luijtelaar van de gemeente Roerdalen organiseren samen deze Mensenbieb. Pim hierover: “Maaike benaderde Samenspraak in Melick toen we op zoek waren naar mensen die hun verhaal willen vertellen. Bella was meteen enthousiast. En ze spreekt natuurlijk goed Nederlands. Bella zei dat ze graag contact maakt met mensen, en dat maakt de Mensenbieb ook zo’n mooi initiatief. Het is niet alleen interessant voor bezoekers maar ook voor de ‘levende boeken’.”

Andere levende boeken in Montfort zijn onder anderen Fatima, ze vluchtte voor de oorlog in Syrië; Iris, ze had schulden; Marcello, was verslaafd en Loren, is professioneel bobsleeër. Een compleet overzicht van de levende boeken op 23 maart vind je HIER.

Interviews: Monique Kruijtzer