Datum: 21 september 2024
Tijd: 10:00 - 13:00
Locatie: de Bibliotheek Panningen in het Huis van de Gemeente, Wilhelminaplein 1, 5981 CC Panningen

één op één in gesprek met een persoon met een bijzonder verhaal!

Laat je verrassen door een bijzonder gesprek! In het kader van het jaarthema organiseert de Bibliotheek Maas en Peel op zaterdag 21 september een Mensenbieb. Hierbij gaan bezoekers één op één in gesprek met een persoon met een bijzonder verhaal, met iemand die je normaal misschien niet zo snel zou ontmoeten.

Hoe is het om in de gevangenis te zitten, om chronisch depressief te zijn, of om als marinier uitgezonden te worden?

Een gesprek met een levend boek duurt 20 tot 25 minuten. Je mag je voor zoveel gesprekken inschrijven als je wil. Deelname is gratis.

Met deze levende boeken kun je in gesprek gaan:

Houda: gepest

Vroeger ben ik gepest. Dat heeft een enorme impact kan ik je zeggen. En nu? Nu gebruik ik deze vervelende ervaring om anderen te helpen. Ga met mij in gesprek tijdens de Mensenbieb. Ik vertel je hoe pesten aangepakt kan worden en hoe je met zorgen en vragen om kunt gaan.

Evelien: leven na kanker

Na intensieve jaren en behandelingen overwon ik kanker. Ik dacht mijn oude leventje weer zo op te kunnen pakken. Maar ‘mijn oude ik’ worden bleek moeilijk: ik voelde me zwak en uitgeput. Tijdens de Mensenbieb ga ik met je in gesprek over mijn ervaringen, lessen en inzichten.

Marika: zelfdoding partner

Mijn partner besloot te stoppen met leven. Zijn eindpunt was de spoorweg. Alles in het leven van ons gezin is sinds die tijd voor altijd veranderd. Ook een deel van míj stierf op die dag. Tijdens de Mensenbieb deel ik mijn ervaringen en gevoel met je.

Martijn: mens in ’t uniform

Als militair werd ik meerdere keren uitgezonden naar oorlogsgebieden. Ik nam deel aan verschillende missies, vooral bij de Luchtmobiele Brigade. Wat mij drijft om dit te doen? En wat het met me doet? Ik deel het met je tijdens de Mensenbieb. Er zit namelijk een ‘mens in het uniform’.

Ine: één jaar niets kopen

Ieder jaar werd ik mij meer bewust van de welvaart en overvloed waarin ik leefde. Ik kreeg er steeds meer last van en een enorm schuldgevoel. Dus besloot ik een jaar lang geen nieuwe spullen te kopen. Je wordt er bewust en creatief van. Nieuwsgierig? Ik vertel je er graag over tijdens de Mensenbieb. 

Yuliana: gevlucht

Ik vluchtte naar Nederland toen de oorlog uitbrak in Oekraïne. Daar was ik privélerares Engels. Ik ben dol op mijn vak en mis het enorm. Nu werk ik als vrijwilliger en help andere Oekraïners. Ik wil graag Nederlands leren en hier aan de slag gaan op een school. Kom je met mij in gesprek?

Karin: seksueel misbruik

Op mijn 14e kreeg ik te maken met seksueel misbruik en geweld. Jarenlang durfde ik er niet over te praten. Ik kon het niet. Niemand wist wat mij was overkomen. Schaamte en angst overheersten. Na 25 jaar besloot ik het stilzwijgen te doorbreken. Ik vertel je hoe ik mezelf weer heb gevonden tijdens de Mensenbieb.

Mark: therapie met hond

Op 30 jarige leeftijd kreeg ik een zwaar auto ongeluk en lag 3 maanden in coma. Het leven zag er ineens heel anders uit. Ik moest het leven echt weer opnieuw ‘vinden’. Nu werk ik samen met hulphond Gijs. Het geeft me inzicht in m’n eigen gedrag en acceptatie. Hoe dit in z’n gang gaat? Ik vertel je er tijdens de Mensenbieb meer over, samen met Frank en Lieke.

Tessie: queer

Aan de kunstacademie leerde ik mezelf beter kennen. Als kunstenaar, maar ook als persoon. Zo ontdekte ik dat ik queer ben, oftewel: onderdeel van de LHBT+ gemeenschap. Ook ben ik neurodivergent, wat weer andere dingen met zich meebrengt. Kortom: ik heb best wat labels… Voel je vrij om met mij in gesprek te gaan.

Thuur: chronische depressie

Al jaren leef ik met een chronische depressie. Dat betekent dat ik bijna altijd in een sombere stemming ben. Dat heeft grote impact op mezelf én op mensen in mijn omgeving. Tijdens de Mensenbieb vertel ik je wat depressie voor mij inhoudt en hoe het gaat in mijn dagelijks leven.

Sabrina: leven met MS

Op m’n 37e kreeg ik te horen dat ik MS heb. 2 jaar later werd ik arbeidsongeschikt verklaard. Ben je moeder van 2 kleine kinderen mét MS… en word je in een hokje geplaatst: je bent kwetsbaar, beperkt en moet voorzichtig zijn. Maar klopt dat gestigmatiseerde hokje wel?

Ed: internationale ‘scheids’

Hoe is het om internationaal scheidsrechter te zijn in de betaalde voetbalwereld? Wat zijn de leuke, maar ook de minder leuke kanten? Na 16 jaar ‘scheidsrechterschap’ kan ik daar heel veel over vertellen. Je mag me alles vragen en bent van harte welkom! 

Jan: bijna-dood ervaring

Vanaf dat ik baby was heb ik last van epileptische aanvallen. Van lichte aanvallen tot écht zware aanvallen. Ik kreeg allerlei medicijnen, totdat de neuroloog een andere ‘oplossing’ voorstelde: operatief ingrijpen. Tijdens deze hersenoperatie gebeurde er iets heel bijzonders: een bijna-dood ervaring.

Truus: niet lezen & schrijven

Ik kon niet goed lezen en schrijven. Dat heb ik tijdens mijn lagere schoolperiode nauwelijks geleerd. Hoe red je je dan en waar loop je tegenaan? Wanneer besluit je om hier iets aan te veranderen? Was dat een moeilijke stap? Ik ben blij dat ik hulp heb gezocht en heb het gevoel dat ik weer meetel. Kom je met mij in gesprek?

Rob: zelfvoorzienend leven

Ik streef ernaar om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te leven. Ik bouwde mijn huis van gebruikte materialen en verbouw mijn eigen eten. Ook probeer ik om ‘off grid’ te leven: zonder aansluiting op elektriciteit, gas, water en riool. Tijdens de Mensenbieb vertel ik je meer over waarom ik dit doe en deel praktische tips.

Hier kun je een gesprek reserveren

Laat je verrassen door een bijzonder gesprek