Sinds 2005 organiseren we ‘uitleningen’ op wisselende locaties. Met onze levende boeken komen we langs op festivals, (banen-)markten, congressen, braderieën, bij personeelsdagen en in parken. In vijftien jaar vonden honderden Mensenbieb-evenementen plaats overal in Nederland. Het eerste idee van een bibliotheek met levende boeken kwam echter uit Scandinavië. Al in de jaren negentig werd hier op verschillende plaatsen ervaring mee opgedaan. Echt bekendheid kreeg het idee toen in 2000 op het bekende popfestival van Roskilde een ‘menneskebibliotek’ werd gehouden.
In Nederland pakte Kim Tsai het op en vond een eigen variant, de Mensenbieb. Die was meteen zeer succesvol, werd in 2006 beloond met de Nationale Innovatieprijs en is door velen overgenomen en toegepast. Bijvoorbeeld in Den Haag en Beverwijk onder de naam Mensenbibliotheek. Hermen Jan Rijks met een groep om hem heen werd hierdoor geïnspireerd en las het boekje ‘Don’t judge a book by its cover’ van Ronni Abergel, die daarin de ervaringen in Roskilde, tegenwoordig Human Library geheten, beschrijft. In Amsterdam, Haarlem en Utrecht zette Rijks vanaf 2008 Mensenbiebs op.
Inmiddels is er een stichting die het gedachtegoed van de Mensenbieb beheert en promoot. In 2014 is besloten om de verschillende vormen en toepassingen van het Mensenbieb- / Mensenbibliotheek-concept onder één naam samen te brengen: de Mensenbieb. Ook hebben we stijl en aanpak grondig vernieuwd. Zo kunnen we een hoge kwaliteit garanderen.
Lees meer over de kwaliteitseisen van de Mensenbieb.
Meer weten over onze geschiedenis? Lees het boek Ontmoetingen.